Monday, March 18, 2013

H4U BROTHERHOOD , THE JOURNEY / Bahagian Pertama

untuk maklumat penuh projek jam H4U Brotherhood ni,sila ke page FB Dunia Jam di :


jam diterima pada 15/3/13,mulanya tertanya2 juga bungkusan apa pulak
dari Kelantan ni...aku takde oder apa2pun dari sana
ada 5 tandatangan kat situ...maksudnya aku org ke-5 lah pakai jam
ni nanti untuk seminggu
sebelum pakai,kasi cop awal2 dulu..haha
takde apa2 yang menarik minggu ni,pegi keje balik
 keje je...kat tempat keje pun takde banyak keje
sebab loji beroperasi berjalan dengan lancar...hari ni
aku keje syif malam,meh ikut aku pegi tempat keje..
pukul 6.20 petang aku dah ada kat sini dah,tunggu
van...selalunya van akan sampai sebelum pukul
6.30 petang...tu dia van dah datang
tempat keje tak jauh,dalam 15 minit je sampai

ni dia,kilang Ammonia & Urea...Asean Bintulu
Fertilizer Sdn Bhd
kepunyaan Petronas usahasama dengan
negara2 ASEAN yang lain

 

 




tangga menuju ke kabin
ni dia,kabin untuk Compressor Technician...bukan opis
haa....kat sini la jumpa dengan geng2 yang keje
sebelah syif siang dulu untuk handover apabenda yang
diaorang buat siang tadi...selagi technician untuk syif
malam belum sampai,diaorang takleh suka2 je balik..
takut nanti apa2 kecemasan berlaku pada
kawasan kerja & mesin,takde orang pulak nak handle


syif aku keje dari pukul 7 malam ke 7 pagi
macam ni la rupa dalamnya...kecik je...
laporan kerja ditulis pada buku log,mana2 yang perlu di follow up
sebelah malam kena tulis kat whiteboard
ni partner aku,Senior Compressor Technician,aku ni
side kick je....haha...
dah nak keje ke?belum lagi....pegi opis dulu...sembahyang maghrib..
ni baru ofis...pusat kawalan utama...
kira2 100 meter dari tempat kabin tadi...
lupa pulak nak ambik
gambar bangunan dari bahagian luar,tapi...takpelah,
tak menarik pun bangunannya...bentuk segiempat
tepat macam tu je...setingkat...
maghrib tadi masuk pukul 6.41 ptg..huhahuha sana sini
dah pukul 7 suku dah...
ok...ada imam...



simpan jam macam ni la selalu buat orang terlupa nak
ambik jam dia balik...kalau nasib tak baik,kena
sapu orang lain...kat sini takpe,takde orang tangan
panjang
lepas maghrib,cek emel dulu...
lepas cek emel,masuk mess room pulak...jumpa member2
& borak2 dulu sambil minum teh...kebetulan malam tu ada
geng2 pancing bawa ikan merah hasil trip memancing
kat laut sewaktu off day 3 hari lepas...makan ikan free la
malam ni...aku dah kata dah kat diaorang ni,aku takyah
ke laut cari ikan...ikan sendiri pandai cari aku kat darat
nanti...macam sekarang ni la....
masak nasi lagi....bukan selalu ni...kadang2 je

makan macam ni la best,meriah betul...lepas makan baru
keje...eh,belum lagi...sapa2 yang merokok tu,
lepak merokoklah pulak...aku jarang isap rokok la ni..
lepas makan,sambung kopi pulak...ye la,
kenyang2 mana boleh terus buat keje...rilek2 le..
lepas sembahyang Isya nanti,baru la keluar
lagi untuk cek loji

sebelum keluar,lepak kejap dalam bilik
kawalan...

tengok tu...gaya bekerja di waktu malam...bebas sikit
nak buat kuak kupu2 ke...kuak lentang ke...
masa loji sihat walafiat...tak banyak keje...hanya jalan2 je sekitar
kawasan yang dijaga...tengok2 kalau ada minyak bocor ,
bunyi yang pelik pada mesin sebagai tanda2 awal
bermasalah...periksa paras minyak pelincir/penyejuk,bahan kimia,
tekanan dalam paip,pemampat atau turbin...tengok2 pam,load dan
apa2 instrument yang dipasang pada mesin..pendek kata,
periksalah apa2 patut...agar semuanya berjalan deperti kebiasaan dan
lancar,kenalpasti apa2 kelainan untuk mengelakkan
mesin bermasalah...

ada yang direkodkan sebagai data untuk dibandingkan setiap masa


tengok gambar macam sunyi je...bising sini beb...berdirilah sebelah
enjin kapal terbang,macam tulah bunyinya,kalau keje tak pakai
earplug tu,tak lama pekak la jawabnya
 

  
dalam sejam lebih siap la...ada kawasan yang besar tu,mau dua jam 
baru siap...

selamat jam kalau buat macam ni
hos yang expired kena tukar...
keje kena hati2...walaupun ada yang senang,kalau salah buat boleh
memadamkan mesin yang dah sedia elok...kalau dah padam nanti,
berjangkit kat area lain pulak...keje pun jadi makin banyak
kalau time free tu,kena belajar juga mana2 yang perlu
untuk memudahkan kerja di kemudian hari
aku lama dah tak merokok,hisap paip je sekarang...dalam sehari
sekali dua je hisap...kadang2 sekali je...dekat2 tengah malam baru
best layan paip...
hisap paip sorang2 kurang best,kalau ramai best sikit...yang ni kira keje jugak ke?
eh...kejeeee.....nilah dikatakan standby....apa2 boleh berlaku pada loji
tak kira masa....
dalam pukul 3 pagi ni kritikal sikit...time ni la mata pun dah mengantuk
 walaupun sebelah siang dah tidur...kalau ngantuk sangat tu,tidur je la kejap...
tapi tidur dalam keadaan standby...sambil duduk atas kerusi ke...aku selalu layan
konsert2 atau movie....lokasi gambar adalah dalam kabin,supaya senang
respon kalau ada apa2 berlaku pada mesin yang perlu diambil perhatian
dekat nak subuh baru pegi ke ofis lagi untuk sembahyang Subuh
kalau kat Sarawak sini,pukul 6 pagi dah cerah dah
dekat2 pukul 7 pagi,geng2 yang keje syif siang pulak masuk...
kalau diaorang dah masuk,barulah kitaorang boleh cau..

nampak drebar tu...tengah qada tidur.....
yang tu pulak tengah layan ikan patin & ikan koi dalam kolam

balik balik...
pagi Sabtu yang sunyi...
  
tengok,kejap je dah sampai rumah
ni lah rumah aku
Si Kunyit...sebagai penyambut tetamu...
rutin awal pagi Sabtu,maraton tengok kartun
kalau tak suruh mandi ni,terus tak mandilah sampai tengahari

yang bongsu masih tidur masa aku sampai
minum dulu
sedap layan ni....
eh...bangun pulak...
bagi dia mandi dulu...
lepas tu baru la aku mandi...selalunya aku terus tidurlah lepas tu...
handphone akan set ke silent mode & letak atas meja je,
kalau tak...payah nak lelap..

tengahari nanti anak aku yang sulung selalunya akan kejutkan
aku atas perintah maknya supaya makan tengahari

hehehe...  :)





3 comments:

  1. tq bro.. perkongsian yg menarik. Baru la tau skit sebanyak camno rutin keje ko. Hehe

    ReplyDelete